Mijn partner werkt mee in de onderneming. Hoe kan ik haar het beste belonen?
01 november, 2016 – Marius Rebel
Je hoort regelmatig dat de partner meewerkt in de onderneming. De ene keer doet ze net zoveel als de ondernemer en de andere keer doet ze hooguit de administratie en wat overige werkzaamheden. Een eventuele beloning zou dan ook erg afhangen van haar werkzaamheden. Maar ook uw ondernemingsvorm kan van belang zijn.
Zo zijn er bij een besloten vennootschap wat minder mogelijkheden dan bij een eenmanszaak. Het is mogelijk een dienstbetrekking te hebben met uw partner, dit zou snel het geval kunnen zijn bij een besloten vennootschap, maar is ook mogelijk bij een eenmanszaak. Mocht u onverhoopt arbeidsongeschikt worden dan kan een dienstbetrekking bij een eenmanszaak voordelig zijn bij een overdracht van uw onderneming aan uw partner.
Zonder dienstbetrekking kan bij een eenmanszaak uw partner ook meewerken voor een beloning lager dan € 5.000. Deze beloning is bij uw partner niet belast, maar u heeft afhankelijk van het aantal uren wel een aftrek van uw winst. Een beloning boven de € 5.000 is wel belast bij uw partner, maar geeft ook een even hoge aftrek van uw winst uit onderneming. Deze beloning moet wel in een zakelijke verhouding zijn met de uren en werkzaamheden.
Tot slot kun u ook een samenwerkingsverband aangaan met uw partner. Uw partner moet dan wel voldoen aan de voorwaarden om te worden aangemerkt als ondernemer. Hierbij moet ze bijvoorbeeld ook aansprakelijk worden voor de schulden van de onderneming. Dit kan nadelig zijn indien u buiten gemeenschap van goederen gehuwd bent. Het voordeel is dat de winst tussen u verdeeld wordt en afhankelijk van de hoogte ervan voor beide bij een lager tarief belast is. Het grote voordeel van een samenwerkingsverband is dat uw partner ook recht kan hebben op de ondernemersfaciliteiten, waaronder de zelfstandigenaftrek. Dit is alleen mogelijk wanneer de samenwerkingsverband niet ongebruikelijk is en de partner niet hoofdzakelijk ondersteunende werkzaamheden verricht. Denk hier aan een tandarts waarbij de partner secretaresse is. Een tandarts zou niet snel een samenwerkingsverband aangaan met een secretaresse die niet zijn partner is en de werkzaamheden zijn vooral ondersteunend van aard.
Vele mogelijkheden en erg afhankelijk van uw situatie. Bel daarom eens zodat we voor de u meest voordelige mogelijkheden kunnen bespreken.