Turboliquidatie in de praktijk: gebaat bij geen baten
30 april, 2025 – Collin Kamphuis
Het beëindigen van een BV is in sommige gevallen eenvoudiger dan men denkt – mits aan de juiste voorwaarden is voldaan. Wanneer een onderneming geen baten meer heeft, kan de weg van turboliquidatie worden bewandeld. Deze relatief snelle en eenvoudige procedure maakt het mogelijk om een BV zonder vereffening te ontbinden, in tegenstelling tot het faillissement. Ook als de BV nog wel schulden heeft. Veel minder gedoe dus. Toch komt er meer bij kijken dan alleen een melding bij de Kamer van Koophandel en risicoloos is het ook niet.
Geen baten
Voor het toepassen van turboliquidatie geldt als wettelijke voorwaarde dat er op het moment van ontbinding geen baten meer aanwezig zijn. Dit omvat niet alleen de bestaande en bekende baten, maar ook zogeheten potentiële baten. Als een onderneming nog vorderingen heeft of activa bezit, ongeacht of deze op de balans staan, dan is er sprake van baten. Ook immateriële activa zoals een domeinnaam of intellectuele eigendomsrechten vallen daaronder. Potentiële baten kunnen bijvoorbeeld vorderingen wegens schadevergoeding zijn.
Daarnaast moet ook goed worden opgelet bij bepaalde rechten die aan de onderneming verbonden zijn, zoals een gevestigd hypotheekrecht.
Er zijn voorbeelden bekend waarbij een BV via turboliquidatie is ontbonden. Enige tijd later, kort voor de overdracht van onroerend goed, blijkt dat er nog een hypotheekrecht op rustte ten gunste van de inmiddels ontbonden BV. Voor de overdracht van het onroerend goed moet dan eerst het hypotheekrecht worden vrijgegeven door de ontbonden BV. Omdat de vennootschap al was ontbonden moet dan toestemming worden gevraagd aan de rechtbank, met alle kosten van dien.
Risico's
Als na liquidatie blijkt dat er toch nog baten aanwezig waren, kan de vereffening heropend worden, bijvoorbeeld op verzoek van een schuldeiser. In zo’n geval loopt de (voormalige) bestuurder het risico om aansprakelijk te worden gesteld wegens misbruik van de turboliquidatieprocedure. Ook betalingen aan aandeelhouders of gelieerde partijen vlak vóór liquidatie kunnen tot aansprakelijkheid leiden als schuldeisers hierdoor zijn benadeeld.
Conclusie
Hoewel turboliquidatie vrij eenvoudig te realiseren is, kunnen er wel risico’s aan verbonden zijn en is zorgvuldigheid vereist. Onze ervaren juristen hebben inmiddels tal van liquidaties begeleid en beschikken over diepgaande kennis van dit proces.