Welke ondernemingsvorm?

17 mei, 2016 – Marius Rebel

Besloten vennootschap

De besloten vennootschap kunt u feitelijk zien als een aparte persoon die zelfstandig belast wordt voor haar winst.  De winst is  belast tegen 20% en 25% voor zover de winst meer bedraagt dan € 200.000,--. Hoewel dit een interessant tarief lijkt ten opzichte van een eenmanszaak, waarover later meer, komt er bij een besloten vennootschap meer kijken.

Wanneer u uw onderneming in een besloten vennootschap drijft, bent u in principe in dienst bij uw eigen vennootschap. U moet hiervoor een salaris ontvangen, dat dan ook belast is bij uzelf tegen de tarieven die ook gelden voor uw overige werknemers. De hoogte van salaris is aan regels gebonden waardoor u ook niet zomaar zelf mag bepalen hoe hoog dit mag zijn. 

Voordeel is wel dat de winst na salaris en belasting wel in de besloten vennootschap kan blijven zitten. Dit kunt u gebruiken in uw onderneming of als belegging. Het ‘overschot’  is pas weer belast wanneer u dit gaat uitkeren naar uzelf als zogenaamd dividend.

Eenmanszaak

Anders dan de besloten vennootschap is   de eenmanszaak  te ‘vereenzelvigen’  met de persoon achter de onderneming. De resultaten zijn daarom rechtstreeks bij de persoon belast. In dit geval bent u  niet in dienst bij uw onderneming. De tarieven zijn dan ook hoger en afhankelijk van de winst varieert dit in 2016 van 36,55% t/m 52%.

Wanneer u een onderneming drijft, heeft u echter wel recht op bepaalde faciliteiten die het hoge tarief wat verzachten. Van de winst wordt bijvoorbeeld een vast bedrag en percentage afgetrokken voordat dit belast wordt. Daarnaast is het mogelijk jaarlijks een bedrag te reserveren, de zogenaamde oudedagsreserve.  

Combinatie

Een combinatie van bovenstaande vormen is ook mogelijk. Er wordt dan een samenwerkingsverband aangegaan tussen de ondernemer en een B.V. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van “het beste van de twee werelden’. Zoals bij de B.V. al beschreven was, is daar een verlaagd tarief van toepassing en wordt pas weer belasting geheven wanneer de B.V. een overschot gaat uitkeren. Bij de eenmanszaak zijn juist  bepaalde  faciliteiten van toepassing die de grondslag voor de heffing van de belasting verlagen. Een groot voordeel van deze combinatie is dus dat op korte termijn jaarlijks veel belasting bespaard kan worden. Het is dan wel belangrijk dat dit goed opgezet wordt. Wij leggen het u graag nader uit.....

Voorbeeld

Stel een ondernemer maakt een winst van 150.000 met zijn onderneming. Bij een BV situatie is er sprake van een salaris van 90.000. Onderstaand een eenvoudige weergave van de te betalen belasting per rechtsvorm:

Ondernemingsvorm

Besloten vennootschap

Eenmanszaak

Combinatie

Totaal belasting

52.365

58.253

42.558

 

Bij deze berekening is geen rekening gehouden met toevoegingen aan een oudedagsreserve of de belastingclaim die rust op een overschot bij de besloten vennootschap of de combinatie.

Deze blog zijn nog maar fiscale hoofdlijnen. Er komt nog veel meer kijken bij de ondernemingsvormen. Neem daarom gerust contact op met ons zodat wij u verder kunnen adviseren over een voor u geschikte vorm!

   


Terug naar overzicht