Zonder zorgen een bedrijf kopen of verkopen

Een bedrijfsovername is een complex traject met de nodige juridische aandachtspunten. Wilt u zeker weten dat u overal aan gedacht hebt? En dat u van letter of intent tot koopovereenkomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Met ondersteuning van onze bedrijfsjuristen kunt u zich volledig focussen op het maken van de deal. 

Daarom kiezen ondernemers voor ons

  • Ruime ervaring: We waren al betrokken bij tientallen bedrijfsovernames en worden niet zenuwachtig van patstellingen. 
  • Pragmatische aanpak: We maken bedrijfsovernames niet juridischer dan nodig is en zoeken naar win-winsituaties tussen koper en verkoper. 
  • Scherpe prijs: U krijgt dezelfde kwaliteit als bij een advocatenkantoor, maar dan tegen een scherpere prijs. 

Opstellen of beoordelen van een intentieovereenkomst

Een overnametraject begint met het opstellen van een letter of intent, ook wel intentieovereenkomst genoemd. Zo’n overeenkomst bevat afspraken over het doel van de onderhandelingen, het onderhandelingsproces en de onderhandelingsthema’s. Zo’n overeenkomst bevat vaak al verregaande verplichtingen en is dus niet vrijblijvend. Onze bedrijfsjuristen stellen intentieovereenkomsten op met de juiste garanties en opschortende voorwaarden of beoordelen de letter of intent die u van de andere partij ontvangt. 

Juridisch due diligence onderzoek

Voor u een bedrijf overneemt, wilt u zeker weten dat er geen juridische addertjes onder het gras zitten. Daarom vindt er tegenwoordig vaak een apart juridisch due diligence onderzoek plaats. Van Braak Bedrijfsjuristen voert dit onderzoek graag voor u uit. We brengen bijvoorbeeld in kaart of het bedrijf dat u wilt overnemen de benodigde vergunningen heeft, welke juridische geschillen er in het verleden zijn geweest en hoe die zijn afgewikkeld, hoe contracten en overeenkomsten er uit zien en of eventuele licenties, patenten en merkbeschermingen goed geregeld zijn. Op basis van het juridisch due diligence onderzoek adviseren we u over vrijwaringen, garanties of eventuele aanpassingen van de koopsom. 

Juridisch verkoopklaar maken van uw bedrijf

Gaat u uw bedrijf verkopen? Door uw bedrijf juridisch verkoopklaar te maken, komt u sneller tot een deal en realiseert u een betere verkoopprijs. In een voorbereidend juridisch traject kijken we naar de juridische structuur van uw bedrijf, zoeken we oplossingen voor eventuele geschillen die nog niet zijn afgehandeld en brengen we contracten, overeenkomsten en andere juridische documenten op orde. Zo nemen we eventuele barrières voor een bedrijfsovername weg en verhogen we uw kansen op een succesvolle exit.   

Advies over de vorm van bedrijfsoverdracht

De twee meest voorkomende vormen van bedrijfsoverdracht zijn de activa/passivatransactie en een aandelenoverdracht.  We kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuzes, ook vanuit fiscaal oogpunt. Vaak hebben we hierbij een regierol, waarbij we u in nauwe samenwerking met accountants, fiscalisten en notarissen in ons netwerk ontzorgen. Bij bedrijfsovernames in de familiesfeer kunnen we u aanvullend ondersteunen in het opstellen van een familiestatuut. Daarmee legt u onder meer vast hoe familieleden samenwerken, wat de rol is van familieleden die geen functie hebben in het bedrijf en wat er gebeurt bij meningsverschillen of als een familielid uit het bedrijf wil stappen. 

Koopovereenkomst opstellen of beoordelen

De uiteindelijke koopovereenkomst bevat alle gemaakt afspraken over de bedrijfsovername. Het is belangrijk dat in de koopovereenkomst de juiste garanties en vrijwaringen zijn opgenomen én dat deze bepalingen zorgvuldig geformuleerd zijn. Welke rechten heeft u bijvoorbeeld als blijkt dat de koper of verkoper zijn afspraken niet of niet volledig nakomt? 
Onze bedrijfsjuristen hebben ruime ervaring met het opstellen van koopovereenkomsten. Ook kunnen we een door de tegenpartij opgestelde koopovereenkomst voor u beoordelen. 

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

We snappen dat er een klik nodig is voordat we een juridische samenwerking aangaan. Daarom maken we graag vrijblijvend kennis om te bespreken hoe we u het beste kunnen ondersteunen bij het kopen of verkopen van uw bedrijf. Neem contact op voor het maken van een afspraak met een van onze bedrijfsjuristen.